Tuesday, July 14, 2009

DENGGI VS CAMPAK !!!

Salam uolzzz.......sihat kew?AJ memnag kali ni tak sihat sensanggat.Sebab tu dah 4 hari tak dapat nk update blog ni.asyik tido je memanjang.tak larat gilos!Sekarang ni pun gigih bangun jap update blog...kut asyik baring jer nanti,mau senget sebelah tengkorak aku ni!wahahahaha.
Jumaat malam lepas kan AJ balik kampung...ok jer,very the meriah sangat,harus la kan,jumpe mak abah,Kakcik pun balik same....Uolzzz henggat lagi,n3 yg AJ sakit kepale bertampal koyok dulu?AJ ingat dah ok seratus peratus,tup2,balik kampung jer,hari pertame tu,badan dah rase lain macam sangat...tapi gigih lagi,sebab siang nye pulun Doyan macam org tak henggat dunia..so,maybe panas badan katenyer...Datang hari kedua,last day,kebiasaannye,Mak AJ akan tanyer nak makan ape,biar Mak masak....Sayang Mak!AJ memang takle tinggal Ayam Lemak Cili Padi Mak AJ masak.so,harus la gigih Mak AJ masak sakan....tapi,malam sebelum hari nak balik tu,badan AJ memang dah rase lain skit,sampai cancel nak p lepak2 dengan member sekampung...hari nak balik KL tu,Ahad,badan AJ memang dah rase panas,otak rase pening gilos...Mak AJ kalu anak2 die tak sihat,adalah paling "kecoh",sayang Mak lagi!Ubat dah makan,koyok dah bertempek kat kepale,AJ gigih bangun nak makan Ayam Lemak Cili padi,tapi sayang,tekak org tak sihat kan,rase loya lorrrr....nasib baik Mak AJ paham...tapi kali ni balik,memang minggu sakit sedunia lorr uolzzzz,hari sabtu tu,AJ,Mak,Ayoi(kembar)...pegi klinik kat pekan,kembar AJ lak kene Buasir...ayoyoyoyoyo,kesian uolzzzz!mude2 dah kene Buasir.Kembar AJ ni,memang macam2 sakit,tulang belakang la(dah operated),usus perut la,sekarang ni Buasir lak....Dr kat sane ckp,dah takle tunggu,kene buang kat hospital....huhuhuhuhu...bertambah "kecoh" Mak AJ uolzzzzz...kalu uolzzz nak tau,dalam kuarge AJ,yg berpenyakit kronik ade 2 org...Kakngah(Buah Pinggang) & Ayoi (bace kat atas tu)...uolzzzz doa2 kan ler kesihatan kakak,adik,& sume manusia kat bumi ALLAH ni muge2 baik2 selalu..AMIN.....
Berbalik pade cite AJ ek,harus gigih petang Ahad tu AJ kene balik KL gak,coz Ayoi esoknyer ade kursus kat KL...nak taknak kene balik gak.AJ bawak kete very the slow gitu....ALhamdulillah selamat sampai kat umah...tp mase ni,ya ampun,otak AJ memang macam nak pecah dah...balik umah terus makan ubat,sempat gosok baju nk p keje sok,then terus tido...
Sok bagun tido,AJ henggat dah ok,tp meleset uolzzzz,badan macam terbakar...yg paling penting,ade Bintik2 naik kat badan,Muke,& Tangan AJ....terkejut berukkzzz AJ,terus panggil TAM(housemate),die kate,ni demam campak,nanti harus gatal lalu ko akan terggaru2 seperti Berukzzz!memule tu,henggat nak p Klinik swasta jer,tp dipikir2 kite ade klinik kerajaan,dah r tengah bulan,gaji next week baru masuk!ahakzzzz.....so gigih la AJ p beratur amik nu giliran ape bagai kat klinik Gomen dengan pakai baju ofis....pepagi lagi dah masuk ofis dulu uollzzzz,nak amik GL...kalu uolzzzz nk tau,GL ni surat staff Gomen,dapat service klinik/hosp Gomen free...hehehehehe
Kat klinik gomen ni,harus mcm biase,kene tunggu lame,ramai lak yg sakit hari isnin tu..huhuhu..Dr yg checked AJ kate,Demam AJ tinggi sangat,patut mcm nk terbakar badan aku rase!pas checked darah,Dr kate ni maybe Demam Denggi/Campak coz ade bintik2...ayoyoyoyoyo!!!so,terus Dr masuk kan 2 botol air dalam badan AJ...nak stabil kan semule.Mase ni,AJ rase memang dah tak larat gilos....otak dah berpusing2 uolzzzz!muke AJ dah bertukar merah menyala!masuk ofis jap,pas balik dr klinik,nk amik bag,AJ dapat MC 2 hari....tp kene dtg checked darah hari ni(pagi td) semule.sume member ofis terkezut berukz tengok muke AJ yg sebelum ni senantiase AYU....bertukar jadi MERAH...wahahahaha
Sampai je umah,terus terbaring sampai ke malam....nak makan takder selera,AJ makan roti jer,tapi air harus kene pakse minum banyak2 uolzzzz....Paling terseksa zahir batin ku,waktu malam,AJ langsung takle tidur,badan sengal2 yg melampau....ni baru Demam,kalu yg sakit macam kakak & kembar AJ,tak tau lah macam ne lak rase nyer kan...huhuhuhu
Pagi ni,AJ gigih pegi checked darah lagi,Demam dah kurang,bintik2 pun dah hilang skit,tinggal badan bisa2,pitam2,loya2.....
Dr cheked,katenye,Darah AJ dah semakin ok....Alhamdulillah.....siap Dr henggat kan AJ,u kene banyak minum air,Demam Denggi ni,kebanyakkan kematian disebabkan kurang air dalam badan!Ayoooooo uolzzzz...Mati?
Nanti 2 hari lagi,AJ kene dtg wat checked lagi...nk pastikan dah ok sepenuhnyer...nasib baik Demam Denggi AJ ni tak serius uolzzz,kalu tak,harus tido kat hospital!
Sampai saat tgh tulis n3 ni,badan AJ berbise2 uolzzz....tp gigih ketenyer!!!
Muahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh




Doyan kat kampung.....sampai panas badan makan ko!tapi memang Superb uolzzz!!!besar gilos lak tu.....dah macam Bom!

Hari ahad malam....baru sampai KL dr Alor Gajah...mase ni,dah tak betul!






Nampak sangat pembohong uolzzz,tutup mate la konon!


Hari Isnin,kat klinik,masuk air 2 botol

Muke dah bertukar jadi Merah uolzzz,panas gilos mase nik.


Ni,pica AJ amik kul 3.30 pagi hari selase,takleh tidur langsung...badan bise2,pitam2...Mate harus bengkak!


Nota Gedikz : Sorry uolzzz,kalu cite n3 ni ala2 meroyan skit!Kate,tengah sakit otak kan,so harus meroyan jadi nyer!

10 comments:

  1. ala sian nya....x pa g jumpa doktor..ubat freee je..hehehe

    ReplyDelete
  2. confius jap..ape kaitannye denggi vs campak ngn durian..hehehe..

    sokong org atas tue..g la jmpe doktor..mate dh merah2 dh tue..

    ReplyDelete
  3. farra
    Harus jumpe DR free!!!

    Sue
    AJ pun konpius...memule,makan Doyan,pas tu badan jadi panas..
    balik KL,demam tumbuh bintik2,memule henggat Campak...tp sampai sekarang lum terlerai lagi,same ade Campak @ Denggi...cume DR ckp lebih kepade Denggi...coz,bintik2 ni tak gatal2 mcm kebiasaannyer...huhuhuhu

    ReplyDelete
  4. MATI???!!! ayoyooooooo!! jgn le mati dulu. tulis surat wasiat pass butik tu kat aku. :P lalalalalalala..

    Giler bengkak muka kau a.mie! Teruk demam tu..siannye kau. :( skang camne? dah ok skit ke?

    ReplyDelete
  5. alahai siannya adik aku sorang nie...minum banyak air tau...jaga diri tu..

    ReplyDelete
  6. aj, minum air mesti lebih dari biasa ok. demam skrg ni bukan leh buat memain... as doakan smoga sihat seperti biasa k....

    ReplyDelete
  7. Aj kalau denggi kene mkn sup ketam..i'allah krg demam tuh..

    ReplyDelete
  8. ala la ciannyo cyg aku ni.. mkn obat yo, moga cpt sembuh..ingatlah org yg tersayang... huhu...

    ReplyDelete
  9. ok uolzzzz sume,AJ minum air banyak2,makan sup ketam,makan ubat sume.....Muahhhhhhhhhhhhh!

    ReplyDelete